Studium k výkonu specializované činnosti–prevence sociálně patologických jevů - Jihočeská univerzita - IX./2025

Studium k výkonu specializované činnosti–prevence sociálně patologických jevů - Jihočeská univerzita - IX./2025

Pedagogická fakulta Jihočeské univerzity v Českých Budějovicích zve na kurz Studium k výkonu specializované činnosti – prevence sociálně patologických jevů, jehož cílovou skupinou jsou učitelé, kteří potřebují získat další kvalifikační předpoklady pro výkon specializovaných činností v oblasti prevence sociálně patologických jevů.

Rozsah: studium zahrnuje 250 hodin, (z toho 30 hodin praxe), a bude probíhat v Českých Budějovicích v prostorách PF JU.
Příjem přihlášek bude otevřen od 01. 11. 2024, termín zahájení studia září 2025.

Program klade důraz na vytvoření předpokladů pro aplikaci poznatků z pedagogiky a psychologie do oblasti přípravy a realizace prevence na školách. Zároveň je příprava zaměřena na získání či prohloubení odborných znalostí a dovedností potřebných pro vystižení specifik metodikovy role ve školní prevenci (adiktologie, legislativa aj.).
Základním cílem programu je posílení a prohloubení znalostí a dovedností pro práci s dítětem i třídou ve včasné diagnostice a prevenci rizikového chování. Úkolem programu je dále připravit metodiky prevence na jednání (včasnou intervenci) a na zvládání rizikového chování, na spolupráci s poradenskými specializovanými institucemi. Dále také na schopnost motivovat tým kolegů pro tvorbu preventivních programů, koncipovat a vytvářet programy (Minimální preventivní program) a řídit nebo přímo realizovat jednotlivé aktivity preventivní práce ve škole. Důležitý bude rozvoj schopnosti monitorovat situaci ve škole, koncipovat na základě zjištěných informací cíleně zaměřené programy a realizovat jejich evaluaci.

Více informací a přihlášení na stránkách PF JU ZDE