Seminář "Práva a povinnosti dětí i zaměstnanců a právní aspekty práce s agresí dětí v zařízeních ÚV a OV"

Seminář "Práva a povinnosti dětí i zaměstnanců a právní aspekty práce s agresí dětí v zařízeních ÚV a OV"

úterý, 24. 9. 2024 at 9:15 - 15:15

NPI ČR Praha a střední Čechy, Senovážné nám. 25, budova A, Praha 1

Semináře, přednášky, workshopy

NPI ČR zve na seminář "Práva a povinnosti dětí i zaměstnanců a právní aspekty práce s agresí dětí v zařízeních ÚV a OV", který je určen odborným pracovníkům školských poradenských zařízení, speciálním pedagogům, vychovatelům školských zařízení i vedení škol a školských zařízení.

Anotace:
V průběhu semináře se budou moci účastníci podrobněji seznámit s vybranými právy a povinnostmi, které dětem s ústavní a ochrannou výchovou, případně nezaopatřeným mladým dospělým, stanovují právní předpisy. Stejná pozornost bude věnována také vybraným právům a povinnostem vedení a personálu zařízení. Především půjde o jejich celkový přehled a podrobnější výklad, a to nejen z pohledu odborné literatury (právní i speciálně pedagogické) a výstupů dotčených orgánů a institucí (např. MŠMT, KVOP, ČŠI, NSZ) ale i prismatem praktických poznatků přednášejícího přímo z terénu.
Obdobným způsobem se účastníci budou moci seznámit s problematikou opatření ve výchově. Pozornost bude věnována především jednotlivým typům opatření, procesu jejich ukládání a náležitostem, která by měla udělená opatření ve výchově obsahovat. Závěrečná část setkání bude věnována právním aspektům práce s agresivním dítětem. Účastníkům bude nastíněna právní úprava deeskalačních technik ve zdravotnických zařízeních a zařízeních sociálních služeb. Pozornost bude věnována také právním aspektům zásahu zaměstnanců při agresivním jednání dítěte, zejména z hlediska případné trestněprávní odpovědnosti za následky jejich zásahu.

Více informací a přihlášení na stránkách NPI ČR ZDE