Workshop "Prevence duševního zdraví a virtuální realita"

Workshop "Prevence duševního zdraví a virtuální realita"

Pátek, 17. 2. 2023 at 9:00 - 12:00

Centrum současného umění DOX, Poupětova 1, Praha 7-Holešovice

Semináře, přednášky, workshopy

Vzdělávací institut Středočeského kraje zve  na workshop "Prevence duševního zdraví a virtuální realita", který je určen zejména pro zájemce z řad metodiků prevence, výchovných poradců a školních psychologů, ale i ostatních pedagogů.

Anotace:
Součástí workshopu bude promítání filmu Tmání a beseda s jeho tvůrcem a protagonistou Ondřejem Moravcem.
Tmání je autobiografický animovaný film, který využívá virtuální realitu k zobrazení autentických zážitků mladého člověka s depresí. Přináší nejen hluboký vhled do „temné noci duše“, ale i naději a cestu, jak se s nemocí vyrovnat. Na této cestě provází diváka hlavní hrdina Ondřej. Sdílíme jeho pocity při prvních depresivních epizodách na rodinném výletě v dětství, na univerzitě při snaze o perfektní výsledky, i později v práci při každodenních zápasech s depresivním „tmáním". Spolu s ním divák prochází interaktivním příběhem, může se doslova dotknout jeho světa a podat hrdinovi pomocnou ruku. Film umožňuje na chvíli zažít a pochopit, jaké to je žít s touto nemocí a jaké mechanismy mohou lidé s depresí využít, aby se cítili lépe. Ondřej zjišťuje, že jeho cestou k boji s depresí je jeho vlastní hlas. Film Tmání otevírá debatu o bolestech duše, nabízí terapeutický účinek i naději, že i s nemocí, jakou je deprese, lze vést plnohodnotný život (zdroj: https://www.kinobox.cz/film/725054-tmani )

Na workshopu si budete povídat nejen s protagonistou, ale i s lektorkami o jejich zkušenosti s žákovskými kolektivy, které Tmání zhlédly. Budete reflektovat svoji zkušenost s prevencí duševního zdraví ze škol a nabídnuty budou další metodické materiály využitelné ve školách.

Více informací a přihlášení na stránkách VISK ZDE