Webinář "Psychopatologie pro pomáhající profese"

Webinář "Psychopatologie pro pomáhající profese"

čtvrtek, 16. 12. 2021 at 8:30 - 15:15

-

Webináře

Vzdělávací agentura EDUPOL zve na webinář "Psychopatologie pro pomáhající profese", který je určen pracovníkům sociálních odborů obcí a měst, pracovníkům zařízení sociálních služeb, výchovným a pedagogickým pracovníkům a dalším zájemcům o tuto problematiku.

Program:
1. Vymezení základních pojmů, hranice normy, normality, projevy lidí, odlišnost reagování, mechanismus vzniku a vývoje psychických odchylek - dědičnost, genetické vlohy, vlivy prostředí. Charakteristika zátěžových situací, které mohou vést k narušení psychické rovnováhy. Protektivní faktory zvládání zátěžových situací. Diskuse a odpovědi na dotazy.
2. Poruchy psychických funkcí - poruchy jednotlivých psychických funkcí, jejich vliv na chování a jednání člověka - vědomí, vnímání, myšlení, paměť, emoce, inteligence, jednání, osobnost. Poruchy osobnosti obecně. Diskuse a odpovědi na dotazy.
3. Schizoferenní onemocnění - Schizofrenie - symptomy, typologie, etiologie, klinické projevy v sociální oblasti. Diskuse a odpovědi na dotazy.
4. Afektivní poruchy - Klasifikace, depresivní epizoda, manická epizoda, bipolární afektivní porucha, cyklotymie, dysthymie - charakteristika, klinické projevy v sociální oblasti. Diskuse a odpovědi na dotazy.
5. Neurotické poruchy - Úzkost a strach, úzkostné poruchy, klasifikace úzkostných a nutkavých poruch, agorafobie, sociální fobie, specifické fobie, panická porucha, generalizovaná úzkostná porucha, smíšená úzkostně depresivní porucha, obsedantně kompulzivní porucha, etiologie úzkostných poruch. Reakce na stres a poruchy přizpůsobení. Diskuse, řešení případů z praxe.
6. Disociativní poruchy a somatoformní poruchy - Charakteristika, raná traumatizace, spouštěče, etiologie úzkostných poruch, disociace nepatologické, adaptivní, maladaptivní, charakteristika. Somatoformní poruchy - klasifikace, somatizační porucha, diagnostická vodítka, etiologie.
Rekapitulace, diskuse a ujasnění problémových okruhů, odpovědi na dotazy a zpětná vazba.

Více informací a přihlášení na stránkách agentury EDUPOL ZDE