Webinář "Jak rozumět agresivitě u dětí a mládeže"

Webinář "Jak rozumět agresivitě u dětí a mládeže"

Středa, 11. 11. 2020 at 9:00 - 15:40

-

Webináře

Rodinné mosty, z.s. zvou na weminář "Jak rozumět agresivitě u dětí a mládeže".

Anotace:
Agresivita u dětí a mládeže se stala jedním z klíčových problémů, kvůli němuž se tyto děti dostávají do péče pracovníků SPOD a návazných sociálních služeb či institucí, které se věnují péči o děti s nežádoucími projevy v chování. Cílem kurzu je, aby si účastníci kurzu prohloubili znalosti o příčinách a projevech agresivity a souvisejících problémech. Výrazná pozornost bude věnována pochopení principu agrese jako přirozeného obranného nástroje, účastníci se seznámí s neurobiologickým modelem fungování organismu v souvislosti se vznikem agrese. Budou popsány projevy agrese, které jsou reakcí na nevhodné výchovné přístupy v rodině, popř. ve škole či výchovném zařízení, či reakcí na agresivitu rodičů včetně syndromu skrytě agresivní matky. Tyto projevy jsou charakterizovány podle Moyerovy klasifikace přizpůsobené rodinnému a školnímu prostředí. Agresivita u dětí a mládeže bude popsána i z hlediska vývojové psychologie (tj. jak děti přemýšlejí a jak jednají v různých věkových etapách). Dalším teoretickým východiskem je vývojový model A. Pessa a Diany Boyden, který vysvětluje agresi jako reakci na neuspokojování základních potřeb dítěte: sycení potřeby místa, potřeby bezpečí, potřeba podpory, potřeba péče, potřeba limitu. V závěru kurz shrne příčiny, které vedou ke zvýšenému výskytu agrese.

Obsah:
1. Definice agresivity, agrese, klasifikace podle Moyera. Příčiny agresivity v rodině, škole, volném čase.
2. Rané fáze, školní věk, puberta - jak děti přemýšlejí a jak jednají. Chování dětí a vnitrodruhová agrese.
3. Neurobiologický model a agrese Neurobiologický princip fungování organismu a vznik agrese. Tělo a instinkty. Emoce, rozum, vztahová korekce. Vznik agrese v neurobiologickém modelu.
4. Sycení potřeby místa, potřeby bezpečí, potřeba podpory, potřeba péče, potřeba limitu. Dopad na rozvoj agresivního chování. Shrnutí poznatků - příčiny vedoucí ke zvýšenému výskytu agresivity u dětí a mládeže.

Více informací a přihlášení na stránkách Rodinné mosty, z.s. ZDE